Welkom bij People of Yesterday. Deze website is bedacht en gemaakt door mij, Willem Vermeulen. Op deze website kunt u een stamboom voor een deel van de bevolking van Nederland in de 19e eeuw vinden - het werkgebied van het Regionaal Archief Tilburg, om precies te zijn. Deze stamboom is automatisch gegenereerd op basis van gegevens over geboorten, huwelijken en overlijden uit de 19e en begin 20e eeuw. Deze informatie werd door de overheid vastgelegd en is jaren later in computers ingevoerd door vrijwilligers van archieven, en heb ik gekoppeld aan de hand van een aantal regels. Mijn doel is om hiermee te laten zien dat dit kan, en hoe waardevol deze informatie wel niet kan zijn.

Waarvoor kan ik dit gebruiken?

Is dit een vervanging voor traditioneel stamboomonderzoek? Nee. Omdat deze informatie automatisch gekoppeld, kunnen er soms foutjes ontstaan. Het is dus belangrijk om de oude documenten te lezen, als er scans beschikbaar zijn. Kijk of de informatie klopt, of er niet iets mist. Maar is het dan wel een aanvulling? Ja. Door middel van deze website kunnen sneller verbanden tussen families worden gelegd, en kan het makkelijker worden om bijvoorbeeld dna-matches te plaatsen. Ook vanuit wetenschappelijke context kan deze database interessant zijn: grootschalige historische populatie-analyse wordt ineens mogelijk.

Zoekfunctie

Helaas is de zoekfunctie nog wat... barbaars. Ik moet de functionaliteit nog iets vriendelijker maken. Momenteel zoekt de zoekfunctie standaard op mijn naam, en voor de rest op exacte tekst. Mijn plan is om in de nabije toekomst de zoekfunctie op basis van naammatching en wildcards te laten werken, zodat het geheel iets vriendelijker wordt. Mocht het niet lukken iemand te vinden, zoek dan op een familierelatie - dan is de juiste persoon vaak zo gevonden. (Maar het leek me zonde de website niet gewoon online te zetten - gegeven dat ik niet nog een maand wil wachten.)

Meer weten?

Deze database gebruiken voor onderzoek? Een grotere database opzetten? Stuur me een LinkedIn berichtje of tweet, dan drinken we een keer een warme kop chocolademelk!